Rengöra fogar – Tips på rengöring av kakel fog

Det kan vara bra att få några tips för rengöring av fogar om du planerar att skrubba ditt badrums fogar. Rengöring av fogar kan vara kämpigt eftersom det är mycket svårare att få rena än kakel. Rengöring av fogar kan gå mycket snabbare och enklare om du använder dig av några vanliga hushållsverktyg, det går enklare och snabbare med några tips som hjälper dig.

Tips för rengöring av fogar

De här tipsen är effektiva oavsett hur mycket kakel det handlar om, om det är kakel i duschen, runt badkaret, på golvet eller bakom spisen eller diskbänken.

3 olika fogborstar

tips på rengöring av kakel och kakelfogar

Först på listan över rengöringstips för fogar står användning av en av de tre mest grundläggande fogborstar. Det finns en standard fogrengöringsborste som är lätt att hitta i ditt lokala byggvaruhus för några kronor. Denna typ av borstar brukar vara triangelformade och är gjorda för att skrubba badrummens fogar. Det finns också elektriska turboborstar eller fogrengöringsborstar med långa handtag. Om du inte vill spendera pengar på en ny borste och inte har någon av dessa borstar till hands kan en gammal tandborste användas för att rengöra fogar.

Medel för fogrengöring

Vita fogar verkar vara den mest populära färgen på fogar och även den svåraste att rengöra eftersom smuts och mögel syns mycket bättre på dem. Nästa på listan över tips på fogrengöring är det medel som du använder för att rengöra fogar. Det finns professionella starka rengöringsmedel om du vill prova dem. Ditt närmsta byggvaruhus kommer troligen att ha flera olika fogrengöringsmedel att välja mellan, men du bör försöka att undvika de kommersiella rengöringsmedel som är syrebaserade, eftersom de kan etsa ditt keramiska kakel, vilket skulle vara tråkigt och är inte att föredra. Du vill förstås bara ha något preparat som effektivt tar bort smuts och mögel från fogar och kakel och som är fritt från missöden.

Blekmedel för att rengöra kakelfog

Om du vill undvika att använda starka kemiska preparat för att göra rent fogar och kakel, har vi några hemgjorda alternativ på vår lista med tips för fogrengöring. Många människor använder blekmedel för att rengöra sin fogar och tycker att det är effektivt, men när vi sammanställde den här listan med fogrengöringstips, rekommenderar vi isopropylalkohol eller tvättsprit som fogrengöringsmedel. Isopropanol är också bra för rengöring av kakel och fogar efter dusch. Vinäger eller väteperoxid kan också användas för att skrubba kakel och fogar. Ge dessa alternativa lösningar, som är alla vanliga hushållskemikalier, en chans och se vilka av dem som är mest effektiva för dig.

Städtips från våra städare finner Du på Flyttstädning Stockholm