Så städar och rengör du hemmet bäst när du har husdjur

Idag ska vi prata lite om att hålla ditt hem rent när du har husdjur. Okej, okej, det är inte det roligaste att prata om, men jag är säker på att det är en daglig kamp för oss djurägare. Konstant fällande från nästan varje sorts hund och katt kommer att hända. Från den dagen du välkomnar en ny valp eller kattunge in i ditt hem så vet du att du kommer behöva städa rent efter dem.

Städa ditt hem med husdjur

Eftersom jag bodde i staden och hade en trädgård som inte var inhägnad så visste jag redan att jag inte skulle ha en hund som var utomhus. Hon var inomhus och kunde vara nästan var hon ville i huset förutom i de extra sovrummen. Jag höll koll på henne som en hök när jag tog hem henne och de första två dagarna så var jag rätt bra på att läsa hennes signaler när hon behövde gå ut. Men ibland var jag inte snabb nog. Det var ett par olyckor som jag var ganska flitig med att städa upp direkt och spraya mattan eller parkettgolvet för att förhindra henne från att kissa där igen.

När dagar, veckor och månader går förbi så blir din valp bättre och bättre på att säga till när de behöver gå ut, och precis när du tror att du har fått koll på det, PANG… Stackarn blir sjuk. Antingen på grund av en förändring av fodret eller något som orsakar matsmältningsproblem, och du har nu en ny situation att städa upp. Oavsett om det är att spraya mattor eller rengöra parkettgolv eller om det innebär helkroppsoverall, klädnypa på näsan och gummihandskar upp till armbågarna, så måste det rengöras. Då finns lukten att slåss mot.

Att hitta en lösning som fungerar i ditt hem för att kunna rengöra samt kontrollera lukten kan vara svårt. Här finns ett par saker som jag tycker hjälper en hel del.

Råd för rengöring efter husdjuren

Skrubba fläcken

Oavsett vilken brottsscen det är så börjar jag med att skrubba fläcken. De två viktigaste sakerna jag letar efter i en fläckborttagare är att det är för husdjur och tar död på lukten.

Bakpulver

Bakpulver hjälper till att deodorisera rummet. Om det är min matta så börjar jag med att strö ut det runt området och om lukten är illa så låter jag burken stå i rummet för att absorbera lukten. Detta gör också underverk i kattlådor. När jag tömde dem så strödde jag lite i botten på kattlådan och på golvet under. Bakpulver och vatten med vinäger är den perfekta fläckborttagaren när du ångrengör och skrubbar din matta.

Att borsta och tvätta din hund.

Oh ja, skillnaden det gör på lukten i mitt hus är fantastiskt! Speciellt eftersom jag handskades med en allergi som fick hennes hud att ha en hemsk lukt. Att borsta var väsentligt för min hund med allergier.

Dammsuga varje dag

Jag försöker hålla mig i fas med min dammsugning. Man behöver inte alltid göra det varje dag, men jag försöker. Jag använder också bakpulver före dammsugning och låter det sjunka in i mattan ungefär en halvtimme innan jag kör med mattsoparen.

Lukt-kontrollerande rumsspray

Detta är en viktig sak. Jag har alltid en sprayflaska med lukt-kontrollerande spray för att fräscha upp huset, speciellt innan gäster kommer.

Att städa kan vara en jobbig uppgift för en djurägare men vi kan aldrig byta det mot all kärlek och tillgivenhet vi får från våra älskade fluffiga vänner.